Boek

Het boek 'Al werkend bedenk ik de wereld' is te verkrijgen door een bericht te sturen via het contactformulier.

De prijs is € 29,50.

Het boek kan afgehaald worden in Oldeberkoop.

Als het verzonden moet worden bedraagt de prijs € 35,00.

Naar het buitenland versturen kost € 42,50

Publicatie De Karavaan

De publicatie De Karavaan is te verkrijgen door een bericht te sturen via het contactformulier.

De prijs is € 10,00

Het boek kan afgehaald worden in Oldeberkoop.

Als het verzonden moet worden bedraagt de prijs € 12,50.

Naar het buitenland versturen kost € 23,00.

Cooperatieve gedachte

Op het eilandje in het Koepelbos in Oldeberkoop is het beeld De cooperatieve gedachte geplaatst. Het is een monument voor de cooperaties die in het verleden in Oldeberkoop en omstreken in bedrijf waren. Beb Mulder heeft het beeld gemaakt en het meanderende bankje van 500 x 40 cm is ontworpen door Peter Hiemstra. Het bankje is van corten staal en is ingelegd met 22 tegels. Daarop zijn afbeeldingen  aangebracht van oa foto's uit het verleden van cooperaties. Het tegeltableau verwijst, evenals het beeld, ook naar cooperaties die in de toekomst gaan ontstaan.bank close

Monument voor Oldeberkoop

Voor het herdenken van slachtoffers van oorlog en geweld, het vieren van de vrede en onze vrijheid en het stil staan bij belangrijke levensvraagstukken als verdraagzaamheid wordt het 4 en 5 mei monument in Oldeberkoop gemaakt door Karavaan, het samenwerkingsverband van Peter Hiemstra en Henk Slomp.DSC 0519

Het monument bestaat uit een witte, taps toelopende, obeliskachtige vorm van keramiek . Op de top van het beeld is een schaal van cortenstaal bevestigd waarin een vuur wordt aangemaakt dat brandt bij de jaarlijkse herdenking op 4 mei.

Inhoudelijke gegevens

Het monument heeft een slanke vorm die oprijst als een soort phoenix uit de as. Een beeld om te herdenken en een beeld om bij na te denken. Het vuur geeft de verbondenheid aan met alle andere plaatsen in de wereld waar de vredesvlam brandt.

De oppervlakte van het beeld heeft een draaiende structuur van stromende banen die het dynamische leven verbeelden. Er is voor wit gekozen omdat dat de kleur van de vrede is. Het contrasteert bovendien mooi met de omgeving en het corten staal. Van hetzelfde staal zijn drie woorden gemaakt , beginnend met een v, die aan de buitenkant van het beeld zijn bevestigd. Van beneden naar boven is dat ‘verdraagzaamheid’ , de basis van een maatschappij zonder conflicten, ‘vrijheid’, die we iedereen gunnen en ‘vrede’, het gevolg van vrijheid en verdraagzaamheid. De woorden laten ook buiten de meiherdenking zien waarom dit monument is geplaatst.

Het beeld voor de eerste keer gebruikt bij de  vier meiherdenking van 2017.

Boek Peter Hiemstra

PH voorzijde omslag

Na een lange voorbereiding is het gelukt om door middel van een crowdfundactie en met fondswerving de benodigde financien bij elkaar te krijgen om het boek 'Al werkend bedenk ik de wereld' te publiceren. Het boek geeft een overzicht van het werk van Peter Hiemstra van 1980 tot 2016.Het heeft een harde kaft met linnen band en telt 160 pagina's. Het formaat is 24,5 x 30 cm en is verschenen in een oplage van 750 exemplaren.

Fotografie en vormgeving is verzorgd door Sijtze Veldema van Stilet Vormgeving. Keramist/publicist Gertjan van der Stelt heeft de tekst geschreven die geredigeerd is door Nicolette Leenstra. Pieter Jonker van Stichting Nobilis heeft geholpen bij de fondswerving. Het logistieke deel van het project was in handen van Geertje de Boer. Stichting Prop geeft het boek uit. Het boek is gedrukt bij Tienkamp in Groningen en gebonden bij boekbinderij Van Waarden in Zaandam.

Op 15 mei 2016 werd het eerste exemplaar aangeboden bij de opening van een tentoonstelling met recent werk bij Galerie Wildevuur in Hooghalen. www.wildevuur.nl

 

Reprise Richard's ring

ringafficheIn 2006 vroeg Drents Jeugdtheater De Reus Peter Hiemstra de vormgeving van Der Ring des Nibelungen voor zijn rekening te nemen. De opera van Wagner is bewerkt door Jan Veltman tot een theaterstuk voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 10 jaar getiteld Richard's ring.

De decors en de zetstukken, waaronder enkele keramische beelden, hebben dienst gedaan tijdens 100 voorstellingen door het hele land. In het najaar van 2017 gaat het stuk in reprise. De kleding wordt wederom verzorgd door Geertje de Boer en de regie is in handen van Henk de Reus.

Beeld op het kerkhof

Herdenkingsmonument detail

In december 2016 hebben Henk Slomp en Peter Hiemstra een herdenkingsmonument geplaatst op het kerkhof van Oldeberkoop. Het grasveldje met het beeld is een herdenkingsplek voor te vroeg geboren kinderen. Het beeld bestaat uit een boom gemaakt van cortenstaal.
Onder de bladeren hangen eivormige porseleinen vruchten. In de porseleinen vorm kan een boodschap of een voorwerp gestopt worden waarna deze gesloten wordt en onder een blad wordt gehangen. Aan de buitenkant van het porselein is ruimte voor een eenvoudige tekst.

 

Mannen van de Karavaan

karavaanSinds 2003 hebben Peter Hiemstra en Henk Slomp een samenwerkingsverband. Henk werkt voornamelijk met metaal en Peter met keramiek. Niet een voor de hand liggende combinatie. Toch weten zijn in hun gezamenlijke werk een symbiose tussen die materialen te bewerkstelligen.

De samenwerking mondde in 2013 uit in de installatie De Karavaan. In de grote zaal van museum Martena in Franeker toonden zij op een lange tafel van veertien meter, zestien grote wagens in een mythische processie. Bij de tentoonstelling verscheen de gelijknamige publicatie waarin naast de foto's van de wagens en de bijbehorende verhalen een epos van dichter Nicolette Leenstra is opgenomen dat is geinspireerd op deze fantastische optocht. De publicatie kan besteld worden via het contactformulier.

Kunstruimte Hiemstra

galerieHet atelier van Peter Hiemstra bevindt zich aan de Oosterwoldseweg 17, achter zijn woning. In 2006 is een prachtige expositieruimte aan het atelier gebouwd. De ingang van dit door architect Jort Spanjer ontworpen gebouwtje is aan de Auke Faberlaan.

In de ruimte worden met onregelmatige tussenpozen tentoonstellingen georganiseerd. Vaste constante is de expositie die elke zomer in het kader van Open Stal wordt gehouden. In 2018 vindt Open Stal plaats van 28 juli t/m 26 augustus.